TÁMOP 6.2.4

Feltöltődő Mobil Teamek - Siker a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatán

Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetátalakítása, a fekvőbeteg ellátás közel 10%-os kapacitáscsökkenése több ezer egészségügyben dolgozót érintett 2009-ben és 2010-ben. Az átszervezések és a funkcióváltások, intézményi összevonások következtében kialakuló humán kapacitástöbbletet át kellett irányítani azokba az intézményekbe, ahol hiányzó szakorvosi, szakdolgozói kapacitásokat regisztrált az ágazat.

Ezt a célt kívánta elősegíteni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszerének, a 2009. december 16-án meghirdetett TÁMOP 6.2.4/A/09/1 „Foglalkoztatás támogatása egészségügyi intézmények számára” című pályázati kiírása. A pályázati kiírás célja konkrét egy olyan középtávú, foglalkoztatást támogató program elindítása, amely a felszabaduló kapacitást befogadó intézményeknek nyújt átmeneti bértámogatást a hiányzó vagy az új funkciókhoz illeszkedő orvosi, szakdolgozói kapacitások biztosítása érdekében. A pályázat célja a foglalkoztatás támogatása mellett olyan, a nemzetközi gyakorlatban bevált team formában végzett ellátási szolgáltatások bevezetése, amellyel elérhető a gyógyítás betegközpontúságának erősítése és a gyógyítás hatékonyságának növelése.

A Kenézy Kórház Rendelőintézet Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság „A Kenézy Kórház betegellátási színvonalának emelése Mobil Sürgősségi Team (Medical Emergency Team - MET) működtetésével” címmel eredményes pályázatot nyújtott be a kiírásra. A kórház pályázatának specifikus célja az intézményen belül horizontálisan működő, szakorvosokat, szakdolgozókat, valamint az egészségügyi szakellátáshoz kapcsolódó, a betegellátásban közvetlenül résztvevő, nem egészségügyi végzettségű munkatársakból álló, multidiszciplináris, funkcionális csoportok (mobil teamek) kialakítása a járóbeteg- és fekvőbeteg szakellátásban speciális betegségcsoportok hatékony kezelésére.

Világszerte számos kórházban alakítottak már ki olyan speciális csoportokat –Medical Emergency Team (MET)-eket, más néven Sürgősségi Ellátó Szolgálatokat-, melyek tagjai a sürgősségi ellátásban tapasztalt orvosok, nővérek, egészségügyi dolgozók, akik megfelelően képzettek a periarrest (szívmegállás előtti) állapotok kezelésében. Pályázatunk célja a Kenézy Kórházban ezen „Mobil Team”-ek hatékony működésének érdekében a 100%-os kihasználtsággal működéshez szükséges szakképzett munkaerővel való feltöltésük.

A „Mobil Team”-et –mely a nap 24 órájában, a hét minden napján a kórház területén bárhol újraélesztési készenlétben és felszereléssel kivonul- 3 fő alkotja: sürgősségi orvos, mentőtiszt és intenzív ápoló/betegszállító. A nyertes pályázat 3 váltás „Mobil Team” azaz 9 fő munkavállaló felvételére és 12 hónapon át tartó támogatott alkalmazására nyújt lehetőséget, melyek eredményeként évente 3600 „Mobil Team” vizit zajlik le. A munkavállalók felvétele 2010. negyedik negyedévében megkezdődött.

A „Mobil Team” jelentősem hozzájárul a kórházi halálozás csökkentéséhez. Irodalmi adatok szerint, a Team teljes 24 órában való működése esetén, ez a csökkenés 20-35%-is lehet.

 

Frissítés dátuma: 2018.06.11.