Az egészségügy kiválóságai

2018, november 9 - 13:39
A Debreceni Egyetem öt munkatársa kapott rangos állami kitüntetést csütörtökön, Budapesten. Az egészségügyben végzett magas színvonalú szakmai munkájukért a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és az Általános Orvostudományi Kar szakembereit díjazták.

Batthyány-Strattman László-díjban részesült Clemens Béla, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Neurológiai osztályának osztályvezető főorvosa az egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kimagasló tevékenységének elismeréseként. Orvosi diplomáját 1975-ben szerezte a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Ő alapította, és azóta is működteti az Epilepszia Ambulanciát. 1995-ben az orvostudomány kandidátusa lett. A kórház Neurológiai Osztályát 2002 óta vezeti. Szakmai életében tudományos tevékenységének központi szerepe van, pályája során EEG és epilepszia témakörben 2 könyvet és 96 közleményt írt, hazai és külföldi konferenciákon számtalan magas színvonalú előadást tartott. Habilitációját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerezte. Méltatásában kiemelték: „Tudományos aktivitását jelzi témavezető tevékenysége a Debreceni Egyetem Idegtudományi Doktori Iskolájában. Kiváló oktatói munkát végez".  Szakmai és közéleti szerepvállalásként vezetőségi tag a Magyar Epilepszia Ligában és a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaságban. A Debreceni Egyetem Klinikai Neurofiziológiai Grémium tagja.

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai, közszolgálati tevékenységéért Pro Sanitate-díjban részesült Jakab Judit, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főnővére. Pályafutását 1988-ban kezdte az intézményben. Diplomás ápolói, egyetemi okleveles ápolói, jogi okleveles egészségügyi szakemberi képesítéseket szerzett. 2006-ban nevezték ki osztályvezető főnővérnek. „Tevékenységét a betegek iránti odaadás, tapintat, türelem, tisztelet és a segítőkészség jellemzi. Nem csak szakmai, hanem a közösségért végzett munkája is kiemelkedő" - hangsúlyozták Jakab Judit méltatásában. Elnökségi tagja az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakápolók Magyarországi Egyesületének. Évekig a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Aneszteziológia-Intenzív ápolás tagozatának országos vezetője volt.

Kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Ivánné Simon Ildikó, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Neurológiai Osztály osztályvezető főnővére. Kezdetben osztályos ápolóként, majd gyógyszerfelelősként, ezt követően részlegvezető ápolóként segítette az osztály működését. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán 2001-ben diplomás ápolói oklevelet szerzett. 2005-ben nevezték ki a Neurológiai Osztály osztályvezető főnővérének. 2016-ban egyetemi ápolói végzettséget szerzett. „Segítőkészsége és közvetlen személyisége szeretet és tiszteletet vált ki a betegekből, kollégáiból. Munkája, hivatástudata példaként szolgál a felnövekvő generáció számára" - emelték ki méltatásában.

A november 8-án tartott ünnepélyes díjátadón kiemelkedő, több éven át nyújtott magas szintű és lelkiismeretes gyógyító, oktató és tudományos tevékenységéért Miniszteri Elismerő Oklevéllel díjazták Szántó Antóniát, a Debreceni Egyetem Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet adjunktusát.  2001-ben szerezte orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, 2008-ban védte meg PhD értekezését, majd 2009-ben egészségügyi szakmenedzser másoddiplomát szerzett. 2017-ben habilitált. Aktívan részt vesz a gyógyító tevékenységben, különösen a Sjögren-szindrómás és egyéb immunológiai, valamint általános belgyógyászati betegek kezelésében. 2006-ban első szerzőként, 2008-ban és 2011-ben társszerzőként kapott LAM-díjat publikációs tevékenységért.  2011-ben Mecenatura pályázatot nyert „Az IgG4 sokszervi lymphoproliferatív szindróma jellemzése” témában. 29 közleményt és egy 1 könyvfejezetet írt. Tagja a Magyar Belgyógyászati, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságnak, valamint a Magyar Reumatológusok Egyesületének.

Sasi Szabó László, a Debreceni Egyetem Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet tanársegéde Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át magas szintű gyógyító, oktató munkája, valamint tudományos tevékenysége elismeréseként. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1999-ben orvosi diplomát szerző szakember végzése után az egykori DEOEC II. sz. Sebészeti Klinikáján tevékenykedett. 2006-tól munkáját általános sebészként a Sebészeti Intézetben folytatta. 2013-tól dolgozik a Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályán, amelynek 2017-től osztályvezetője. Gyógyító tevékenysége során fő céljának a korszerű minimál invazív gyermeksebészeti módszerek széles körű hazai meghonosítását tartja szem előtt. Számos új műtéti technikát vezetett be osztályán. Tudományos érdeklődése a gastroenterológia, onkológiai sebészet és a minimál invazív gyermeksebészet felé irányul. 8 közleménye társszerzőként, egy saját szerzőként és egy megosztott első szerzőként jelent meg. Két könyvfejezet írója. A Magyar Gyermeksebész Társaság elnökségi tagja.

Az egészségügyi munkát elismerő díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen adta át a Debreceni Egyetem kiválóságainak.

Sajtóiroda –CzA/MM
Fotó: EMMI