Az életre tanít a „Lélek-fürdő”

2018, augusztus 6 - 14:24
Új programot indít a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház a Gyógyfürdőben. A „Lélek-fürdő” rekreációs tréning résztvevői szakemberek segítségével hozhatják egyensúlyba mentális és fizikai állapotukat, megtanulhatják, hogyan éljenek teljes értékű életet.

- A Lélek-fürdő program egyfajta élettréner. Manapság nagyon jellemző, hogy az emberek nem tanulnak meg élni, csak túlélik a napokat, heteket, hónapokat. Ezen szeretnénk változtatni azzal, hogy megmutatjuk az egészség – a mai tudomány állása szerint – nem csupán a betegség hiánya, hanem a bio-pszicho-szocio-spirituális harmónia megléte. Igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogyan teremthető meg a testi és a lelki harmónia – hangsúlyozta Móré E. Csaba, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A Lélek-fürdő egy kéthetes rekreációs, terápiás, aktív és passzív feltöltődési lehetőség. A résztvevők a mentális állapotfelmérés után szakemberektől hallhatnak előadásokat többek között a mentális rugalmasságról, a szokásaink, a hit jelentőségéről, az egészségmegőrzésről, az egészséges táplálkozásról, illetve közösen megvizsgálják a társas kapcsolatok gyógyító szerepét. Az előadásokat követő csoportmunka pedig azt segíti, hogy az elhangzottak beépüljenek a mindennapokba, az egészségismeret egészségkészséggé váljon.

- A részvevők hasznos stressz-, és konfliktuskezelési technikákat sajátíthatnak el, illetve lesznek művészet-, zene- és mozgásterápiás foglalkozások, valamint személyre szabott egyéni életvezetési tanácsadás. Délutánonként pedig a testi egészségfejlesztésére koncentrálunk a Fürdőgyógyászati részleg munkatársainak segítségével, kihasználva a gyógyvíz adta lehetőségeket – tájékoztatott Móré E. Csaba.

A testi és lelki egészség fejlesztésén egy munkacsoport dolgozik, amelynek orvos, pszichológus, teológus, mentálhigiénés szakember, gyógytornász szakápoló is tagja.

- Olyan kliensekre számítunk, akik nagyobb nyomásnak vannak kitéve, ezért megbomlik a testi és a mentális állapotuk egyensúlya, egy korszakváltás, válás, nehéz tanév, szolgálat után, vagy például nyugdíjazást követő időszakban. Egy betegség utáni felépülés további ideális lépése lehet a program. Itt feltöltődhetnek, önismeretre tehetnek szert, megtanítjuk és fejlesztjük azokat a készségeket, amelyek segítenek egy adott helyzet feldolgozásában - tette hozzá az osztályvezető főorvos.

A Debreceni Egyetem koordinálásában induló kezdeményezés azért is fontos, mert az egészségtudatos életmóddal, a személyes harmónia kialakításával sok betegség is gyakran megelőzhető. A „Lélek-fürdő” szeptemberben kezdődik a Debreceni Gyógyfürdőben. Az érdeklődők a kéthetes programra a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztályán jelentkezhetnek, az 511-849-es, illetve a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikáján a 411-600-as telefonszám 56234-es mellékén.

Sajtóiroda - CzA