A bőr nem felejt!

2018, július 13 - 11:02
Bőrrákot okozhat a súlyos leégés, erre figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. A Debreceni Egyetem szakemberei szerint a megfelelő fényvédelemmel jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata.

 
- A nyaralás minden percét szeretnénk kihasználni, minél több időt tölteni a napon, a vízben. A bőrünk azonban nincs erre felkészülve – mondta az unideb.hu-nak Bálint Ágnes, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház bőrgyógyásza. A szakember azt javasolja, hogy minél kevesebbet tartózkodjunk a tűző napon, főleg 11 és 15 óra között, amikor nagyon magas az UV-sugárzás intenzitása. Viseljünk kalapot, UV szűrős napszemüveget, és használjunk jó minőségű fényvédőkrémet a gyártó által előírt mennyiségben, és gyakorisággal.

- Ha mégis megég a bőr, használjunk olyan készítményeket, amelyekkel hűsíteni lehet, de ne tejfölt! Tartózkodjunk a hűvös szobában és igyunk sok folyadékot. A napégés néhány napon belül meggyógyul, de súlyosabb esetben, amikor hólyagok is megjelennek a bőrön, forduljunk orvoshoz – tette hozzá Bálint Ágnes.

A napégés okozta tüneteket meg lehet gyógyítani, de a bőrben okozott károsodásnak hosszú távú következményei lehetnek.

- A bőr nem felejt. Az évek alatt, a kisgyerekkortól elszenvedett leégések száma összeadódik, és ez, a statisztikai adatok szerint, jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát – hangsúlyozta a bőrgyógyász szakorvos.

A bőrrák elsősorban a leggyakrabban napfénynek kitett területeken, például a fejbőrön, az arcon, az ajkakon, a karokon alakul ki. A bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt 10 évben jelentősen nőtt Magyarországon.  Az egyik legagresszívabb, elsősorban a bőrt érintő daganat, a melanoma előfordulása másfélszeresére emelkedett. 

Sajtóiroda - CzA